Bevrijdingsconcert met nieuwe dirigent maart 2015
De nieuwe dirigent van het Varssevelds Mannenkoor, Wim Ruessink, heeft op 31 maart 2015 een geslaagde première neergezet tijdens het Bevrijdingsconcert in Varsseveld.
Een volle kerk genoot van een bijzonder en afwisselend concert dat nonstop werd uitgevoerd.
Klassiek, licht klassiek, jazz en pop wisselden elkaar in een harmonieuze setting af.
Naast het Varssevelds Mannenkoor waren hoofdrollen weggelegd voor Jazzewind (jazzorkest), soliste Sandra Vriese, Jorrick, Jelmer en Julian Simmes, Henk Beunk, dichter des Achterhoeks.
Talrijke positieve reacties viel het bestuur van het Varssevelds Mannenkoor ten deel voor het programma van het concert dat ter gelegenheid van “70 jaar bevrijd Varsseveld” werd georganiseerd.
“Een beetje experimenteel is het misschien wel vanavond”, had Adrie Bout, voorzitter van het Varssevelds mannenkoor, in zijn openingswoord het publiek wat warm gemaakt.
Verrassende elementen waren er genoeg : een nieuwe dirigent, een vlaggen dragend mannenkoor dat zingend onder de tonen van “It’s a long way to Tipperary”opkomt, het ongedwongen geluid van het jazzorkest dat zich ook voor het concert liet horen, een Oranjebitter-drankje bij binnenkomst voor het publiek, een poëziegedeelte van de dichter des Achterhoeks, vocale en instrumentele solisten. Kortom, meer dan voldoende ingrediënten die zorgden voor veelzijdigheid van het concertprogramma dat een samensmelting was van de thema’s “bevrijding en vrijheid”.
Frivoliteit werd afgewisseld met serieuze klanken; klassiek, licht klassiek en popsongs gingen die avond hand in hand.
Het Varssevelds mannenkoor wist zich onder leiding van Wim Ruessink en aan de vleugel begeleid door Jorrick Simmes, weer klankvol neer te zetten met negro-sprituals, liederen van rond 1945 en licht klassieke muziek van deze tijd.
Op indrukwekkende wijze deed Henk Beunk zijn titel als Dichter des Achterhoeks eer aan met de vertolking van zijn poëzie over beide thema’s .
Minstens even adembenemend was de duo-vertolking van “Schindlers list” door Jelmer en Julian Simmes, resp. op viool en aan de vleugel.
Sandra Vriese viel op met haar veelzijdige stem en deed van zich spreken met verscheidene solistische optredens aan de vleugel. In samenzang met het publiek werd het Wilhelmus gezongen en het concert werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van alle artiesten met “From the time we say goodbye”.