Recente geschiedenis van het Varssevelds Mannenkoor, een samenvatting
Dit jaar (2015) zijn we begonnen onder leiding van onze nieuwe dirigent, Wim Ruessink. Het spits werd afgebeten met het Bevrijdingsconcert in de Grote Kerk in Varsseveld met gastoptredens van Sandra Vriese (sopraan), Henk Beunk (dichter), de gebroeders Simmes (viool en piano) en het jazz-ensemble Jazzewind.
Het jaar 2014 stond in het teken van het naderende afscheid van Ben Simmes die na bijna 28 jaar het dirigeerstokje overdroeg aan Wim Ruessink uit Winterswijk.
Met drie grote kerstconcerten in samenwerking met John van Halteren (tenor), de Ulftse Nachtegalen, vrouwen-ensemble Luscinia Ulft en Anita, Jelmer en Jorrick Simmes werd het “tijdperk Simmes” in grootse stijl afgesloten. Ruim 1.000 mensen kwamen op onze drie concerten af.
2014 was ook het jaar waarin het Varssevelds Mannenkoor tijdens het KNZV-Galaconcours in Zwolle moest opnemen tegen landelijk gerenommeerde mannenkoren in de hoogste afdeling van het Zangersverbond. Een verdienstelijke vierde plaats was het resultaat.
Heel bijzonder werd het jubileumconcert in 2013 ter gelegenheid van ons 140 jarig bestaan in Amphion in Doetinchem. Met de vertolking van een heus theaterconcert door VMK sloeg de verwondering bij het publiek in de afgeladen theaterzaal om in bewondering .
Medewerking werd verleend door het Harmonieorkest Jubal uit Varsseveld en de tenor Rutger de Vries uit Winterswijk. De presentatie was in handen van Ben Donderwinkel.
Het was voor de tweede keer dit jaar dat we in Amphion op het podium stonden. In het vroege voorjaar van 2013 traden de koren van Ben Simmes op ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als dirigent. Een intensief en druk jaar, 2013, want tussen de bedrijven door maakten we ook een concertreis naar Bremervörde vlak onder Hamburg. Tijdens het internationaal galaconcert werd een alom geprezen presentatie neergezet. Nico Sturris had o.m. de solo van Porti Séra wat in de Duitse pers werd vertaald als zong Nico “zum Tränen gerührt”.
In het voorjaar van 2012 kondigde zich de voorbereiding voor het Nationaal KNZV-concours (2014) aan met KNZV-concours in IJsselstein dat als voorronde gold voor deelname aan de finale in Zwolle. Het Varssevelds Mannenkoor hield aan die voorronde met een prima prestatie een 1ste plaats over in de A-categorie van het KNZV. Daarmee was een plaats in de finale veilig gesteld. In verband met de sluiting van de zuivelfabriek in Varsseveld werd het VMK uitgenodigd om de officiële sluitingsmoment luister bij te zetten tezamen met Lee Towers in De Radstake in Varsseveld/Heelweg.
Veel waardering was de oogst tijdens onze driedaagse concertreis naar Tholen/Steenbergen rond Koninginnedag in 2011. Het werd voor ons een tot de verbeelding sprekende concertreis waarover nog lang werd nagepraat. We waren uitgenodigd om twee concerten te verzorgen tijdens de derde lustrumviering van de Kunstroute in Tholen-Stad. “We hingen aan de vingers” van onze dirigent Ben Simmes, we groeiden over onszelf heen. Bijzonder veel publiek, ruim 500. Het was vooral ook gezellig, mede dankzij onze eigen accordeonist.
In de aanloop naar ons eindstation (Tholen) werd een try-out optreden verzorgd in de basiliek “St. Jan” in ’s Hertogenbosch.
Op de terugweg verzorgden we een matineeconcert in de St. Gummaruskerk in Steenbergen.
In 2010 deden we voor de derde keer mee aan een KNZV-concours in de B-categorie. Voor de derde keer behaalde het Varssevelds mannenkoor een eerste prijs en dat betekende promotie naar de hoogste KNZV-categorie (A). Een grote actie onder het locale bedrijfsleven zorgde ervoor dat het koor volledig in het nieuw gestoken kon worden. Nieuwe smokings, gilets, een bijbehorende overhemden werden aangeschaft. Als waardering werd in de overbezette Grote Kerk in Varsseveld een kerstconcert gegeven met Fanfare-orkest Psalm 150 uit Dinxperlo en Irma ten Brinke als soliste.
In de eerste twee maanden van 2009 beleefden we de afsluiting van ons 135-jarig bestaan met de Galaconcerten “Drie onder één kap”. Drie concerten in stijl werden voor het voetlicht gebracht door de drie mannenkoren die toen onder leiding stonden van Ben Simmes: Con Spirito Dinxperlo, het Gaanderens Mannenkoor en het Varssevelds Mannenkoor. Een koorbezetting van bijna 200 mannen die in verschillende samenstelling werd begeleid door het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen, Harmonie-orkest Jubal Varsseveld en het Harmonie-orkest St. Antonius Breedenbroek.
Irma ten Brinke (sopraan) en Barry Römer (tenor) waren de solisten. Anita Simmes en Henk Bennink begeleidden ons aan de vleugel.
Driemaal een uitverkocht huis in de sporthal Gaanderen, sporthal Varsseveld en de tennishal Dinxperlo, ruim 2.000 mensen bezochten onze concerten.
Meer samenwerking werd dat jaar opgezocht, nu met de drie andere mannenkoren in Oude IJsselstreek, het Ettens Mannenkoor, het Ulfts Mannenkoor en Arti Sacrum Terborg in het kader van “Buurt maken met de DRU”, het nieuwe subregionale theater in Ulft.
Op uitnodiging van het “Waterschap Rijn en IJssel” werd een invitatieconcert gegeven in de Orangerie van het Kasteel Ruurlo.
Varssevelds Mannenkoor in een verder verleden.
Gaan we echt terug in de tijd dan lezen we in de archieven van de voormalige gemeente Wisch voor het eerst over het Varssevelds Mannenkoor in 1873. Een brand in het verre verleden in de verenigingsarchieven bij een van de koorleden thuis is er de oorzaak van dat de exacte oprichtingsdatum niet meer kan worden achterhaald.
Het Varssevelds Mannenkoor kende in haar lange bestaan al veel uiteenlopende hoogtepunten. Teveel om op te noemen maar vooruit, we beperken ons tot het laatste decennium: het grootse jubileumconcert, eind 1998, met medewerking van het voormalige Akzo-symphonie-orkest “Arnhem Sinfoniëtta”, met als hoofdsolisten Ernst Daniël Smid en Henriëtte van Lith en een vrij intensieve reeks van zanginitiatieven die onder meer varieerden van het nieuwjaarsoptreden in Musis Sacrum in Arnhem (begin 1999) en een vierdaagse buitenlandse concertreis naar Hitzacker a/d Elbe (2000) tot aan het opnemen van een CD (2001), het concerteren ter gelegenheid van de Floriade (2002), het bereiken van de halve finale van het 150 jaar KNZV Nationaal Mannenkorenfestival en een jubileumtheateroptreden in Amphion in Doetinchem in 2003.
In 2004 tekende het koor voor een enthousiast ontvangen openlucht Prinsenhofconcert in Varsseveld en een gastoptreden ter gelegenheid van de officiële opening van het Nederlands Watermuseum in Arnhem.
Vanwege de gemeentelijke herindeling in 2005 (de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek ontstond) werd op initiatief van het Varssevelds Mannenkoor het Oude IJsselstreek Mannenkorenconcert georganiseerd. MK Arti Sacrum Terborg, Ettens MK, het Ulfts MK en het Varssevcelds Mannenkoor waren de deelnemende koren. In het najaar van 2005 maakte het Varssevelds Mannenkoor deel uit van de 6 koren die een groots opgezet Benefietconcert voor een ontwikkelingsproject in Ghana verzorgden in de RK kerk in ’s-Heerenberg.
In 2006 sleepte het Varssevelds Mannenkoor de eerste plaats weg in het KNZV concours in Dronten. Het koor sloot dat jaar af met twee grootse kerstconcerten tezamen met het Gaanderens Mannenkoor.