Mannenkoren Varsseveld en Eibergen werken nauw samen

di 26 nov 2019, 10:59

EIBERGEN – Sport verbroedert, luidt het gezegde. Maar twee mannenkoren uit Eibergen en Varsseveld bewijzen dat dat gezegde niet alleen van toepassing is op de sport, maar ook opgaat voor de zangkunst. Deze twee koren vonden elkaar namelijk toen het Varssevelds Mannenkoor versterking nodig had voor een optreden in Amphion, de schouwburg van Doetinchem.

Door Rob Stevens

Adrie Bout is voorzitter van het Varssevelds mannenkoor. Hij vertelt dat het mannenkoor in Varsseveld extra mankracht nodig had voor hun grote jubileumoptreden eind vorig jaar in schouwburg Amphion in Doentinchem. Met name voor de bariton sectie. Daarom ging een brief uit naar alle mannenkoren in de Achterhoek. Bout: “Daar kwam welgeteld één reactie op. Uit Eibergen. Hun reactie was verrassend. Het Eibergs Mannenkoor wilde wel mee doen, maar dan met het hele koor. Het leek ons meteen een leuk idee dat het proberen waard was. Zo kwam het dat we in Amphion met een koor van bijna vijftig mannen zongen. Het werd een glansvol jubileumoptreden in een bomvolle schouwburg.”

Harry Snijder is vicevoorzitter van het Eibergs Mannenkoor. Snijder: “We hadden aan onze toezegging wel een voorwaarde verbonden. Die was dat het Varssevelds mannenkoor op hun beurt het Eibergs koor zou versterken bij ons optreden van juni in de schaapskooi in Haaksbergen. Zo is er een mooie vorm van samenwerking ontstaan. Wat de samenwerking makkelijker maakt is dat beide koren dezelfde dirigent hebben, Wim Ruessink uit Winterswijk. Als we ergens samen optreden komen we drie weken lang bijeen om het repertoire gezamenlijk voor te bereiden op elkanders repetitieavonden. Het stuk dat wij op donderdag oefenen, staat dan in Varsseveld maandag op de agenda.”

Het muzikale DNA van beide koren verschilt niet principieel volgens de beide heren. Het Eibergs mannenkoor zingt hoogstens een iets lichter genre. De dirigent is enthousiast over de samenwerking en de koorleden ook. Snijder: “De kerels kunnen elkaar niet meer missen. Een koor van tachtig zangers heeft een andere koorklank dan een kleiner koor. De verschillende stemgroepen zijn nu beter vertegenwoordigd. De afzonderlijke koorleden hebben zo meer steun aan elkaar binnen één stemgroep. Het repertoire is veelzijdig: klassiek, Slavisch, modern en ook filmmuziek.”

Het voordeel van de samenwerking is dat nu grotere optredens kunnen worden verzorgd, zoals bijvoorbeeld de bevrijdingsconcerten volgend jaar op zaterdag 18 april in Holterhoek en zaterdag 2 mei in de Grote Kerk in Varsseveld. De koren waken wel over hun identiteit. De eigen optredens blijven. Maar twee à drie keer per jaar gaan alle registers los voor een gezamenlijk optreden van beide koren.