Recente concerten

Sfeervol en afwisselend kerstconcert 17 december 2022

Nadat we in 2020 en 2021 lijdzaam moesten toezien dat Corona ons danig parten speelde en de geplande kerstconcerten niet konden doorgaan, kreeg het Varssevelds Mannenkoor dit jaar een herkansing.
Dat werd met beide handen aangegrepen. Op zaterdag 17 december werd een kerstconcert georganiseerd in de sfeervol verlichte Laurentiuskerk in Varsseveld.

Dirigent Wim Ruessink was er in geslaagd om een afwisselend repertoire samen te stellen. Een repertoire dat voor een deel bestond uit traditionele en niet weg te denken kerstliederen als Cantique de Noël, Stille Nacht en Les Choeurs Angeliques en een deel met wat minder bekende kerstliederen uit andere Europese landen.
Volgens Wim Ruessink kreeg het talrijke publiek een echte primeur voorgeschoteld met het kerstlied “What do the bells say ?”, waarbij het slagwerk op het klokkenspel en de begeleiding met klarinet en vleugel tot de verbeelding sprak.
De vocale inbreng van het koor en solisten werd afgewisseld met indrukwekkende instrumentale intermezzo’s.

Naast het koor-zelf werd het concert opgeluisterd door de sopraan Marjan Vleeming uit Hengelo (O), Mireille Hitman uit Winterswijk op klarinet en Thera Heijerman uit Varsseveld en lid van harmonieorkest Jubal met slagwerk.
De vaste VMK-pianist Jorrick Simmes begeleidde het koor en solisten aan de vleugel en vanuit het koor hadden onze solisten Ben Bruil en Nico Sturris hun aandeel in het concert.

Met een staande ovatie door de toeschouwers werd de lof toebedeeld aan dirigent, koor en de meewerkenden.

In zijn dankwoord memoreerde de voorzitter de voornemens voor het komende jubileumjaar van het Varssevelds Mannenkoor, dat in 2023 150 jaar bestaat.

In voorbereiding zijn drie jubileumconcerten en het organiseren van een projectkoor. De jubileumconcerten vinden plaats op zondag 30 april 2023, een middagconcert in het Koetshuis van het kasteel de Slangenburg, op zondag 11 juni 2023, een middagconcert in het Brouwhuus van De Radstake en een avondconcert op zaterdag 18 november 2023 in de Laurentiuskerk Varsseveld.
Vanaf 1 mei 2023 wordt aan een projectkoor vorm gegeven met als resultaat deelnemen aan het afsluitende jubileumconcert op 18 november.

Kerstconcerten 16 en 22 december 2017

In navolging van het succesvolle kerstconcert van afgelopen zaterdag in Varsseveld gaat het Varssevelds Mannenkoor op herhaling op vrijdag 22 december in de Catharinakerk in Doetinchem. Medewerking wordt verleend door Else te Lindert, sopraan, het Jongemannenkoor Oldenzaal en een speciaal samengesteld strijkers- en blazersensemble. Aanvang 20.00 uur. Kerkzaal open vanaf 19.30 uur.

 In de warme kerstambiance van de Grote Kerk in Varsseveld heeft het talrijke publiek een gevarieerd kerstconcert voorgeschoteld gekregen. Een langdurig applaus was terecht het slotakkoord van een vrij uniek kerstoptreden. Het Varssevelds Mannenkoor had de uitdaging gezocht in de samenwerking met vooral jonge vocalisten en instrumentalisten. Het koor liet zich op het kerstconcert niet alleen vergezellen van de sopraan Elske te Lindert, maar ook van het Jongemannenkoor uit Oldenzaal en een strijkers- en blazersensemble dat is samengesteld uit conservatoriumstudenten en leden van het harmonieorkest Jubal uit Varsseveld. De unieke combinaties tussen strijk- en de  blaasinstrumenten en de koren met Elske te Lindert zorgden voor een niet alledaags boeiend programma met steeds wisselende hoogtepunten. Adembenemend was de solistische vertolking van het Ave Maria door Elske te Lindert met Jorrick Simmes aan de vleugel; even aansprekend was de solo-uitvoering van “See amid the winter’s snow” tezamen met het Varssevelds Mannenkoor. Het Jongemannenkoor onder leiding van Mariette Effing, stal de show met Rockin’ around the Christmas tree.  Het instrumenteel ensemble zorgde voor de verbindende harmonie. Kortom, mooie en uitdagende combinaties. Het concert werd in een apotheose besloten met een gezamenlijke voordracht van het Stille Nacht. De algehele muzikale leiding van de avond was in handen van Wim Ruessink, dirigent van het Varssevelds Mannenkoor.