Op zaterdag 18 november 2023 reikte locoburgemeester Ben Hiddinga een Koninklijke Erepenning uit aan het Varssevelds Mannenkoor. Dit vond plaats in De Grote Kerk in Varsseveld tijdens de pauze van het jubileumconcert in verband met het 150-jarig bestaan van het koor.
Uit het verre verleden van het koor is nauwelijks iets te melden. Simpelweg omdat het naslagwerk van enkele perioden er niet is. De achtste jaarlijkse uitvoering op 3 maart 1882 in de Dorpsschool in Varsseveld is het meest tastbare bewijs dat het begin van het Varssevelds Mannenkoor (VMK) in 1873 is. Dat er over de periode tot de jaren 70 betrekkelijk weinig te melden is, heeft ongetwijfeld te maken met het tijdsgewricht waarin we toen leefden. Vanaf de jaren 70 namen ook de kansen voor de culturele wereld om zich te ontwikkelen toe. Dat gebeurde ook met het VMK.
In 1973 werd het 100-jarig bestaan gevierd met een groots concert in de Sporthal in Varsseveld. In de periode daarna werd ambitieus gewerkt aan de kwaliteit van de koorzang en werd alles uit de kast gehaald om de ambities waar te maken. Dat resulteerde in de afgelopen vijftig jaar in concerten met nationale en internationale artiesten. Concoursen en festivals
Het VMK heeft in de loop der jaren meegedaan aan verschillende KNZV-concoursen in Zutphen, Zwolle en Groenlo. Ook werden in de afgelopen jaren verschillende concertreizen georganiseerd in binnen- en buitenland. Naast het gezelligheidsaspect speelt ook het zingen een grote rol bij die uitstapjes. Altijd werden een of meer concerten gegeven.
Mannenkoren maken de laatste jaren moeilijke tijden door. In de regio is al een aantal koren opgeheven. Het VMK probeert die neerwaartse spiraal tegen te gaan door onder andere te werken met projectleden. Dit zijn leden die gedurende een korte periode kennismaken met de ‘mannenzang’ en onder specifieke begeleiding toewerken naar een einddoel. Dat heeft tot twee keer toe mooie resultaten opgeleverd. Daardoor zit het VMK nu weer op een ledental van rond de vijftig. Bijzonder feitje: er zijn leden die het 100-jarig bestaan in 1973 hebben meegemaakt en dus al langer dan 50 jaar lid zijn. Een aantal zelfs al langer dan 60 jaar.
Het VMK zoekt ook op andere manieren naar versterking. Zo is zo’n vijf jaar geleden een samenwerking met het Eibergs Mannenkoor tot stand gekomen met het doel elkaar te versterken bij bijzondere evenementen. Daarnaast blijft het VMK vernieuwen. Dat geldt voor repertoirekeuze, kleding en presentatie. Zo heeft het VMK jubilea gevierd in de vorm van een theaterconcerten in Schouwburg Amphion. “Dat waren echte kippenvelmomenten”, aldus de leden.
Het VMK staat midden in de samenleving. Zo organiseert het koor al jaren de Varsseveldse wandeltocht op de eerste zondag in maart. Daarnaast zorgt ze voor de bewatering van de kleurrijke plantenbakken van de VOV die van mei tot oktober in de winkelstraten hangen. En elk jaar treedt het VMK op in zorgcentrum De Bettekamp of verpleeghuis Den Es om de bewoners een fijne avond te bezorgen.